Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

 

A SynFuel földgázból készült szintetikus (mesterséges) dízel üzemanyag.

A SynFuel nem tartalmaz ként és aromás szénhidrogéneket, ezért a károsanyag kibocsátás csökkentése szempontjából óriási lehetőségeket rejt magában. A vezetési tesztek azt mutatták, hogy a kipufogógázban lévő károsanyag tartalom  (arzén, kén-dioxid, higany) akár 50%-kal is csökkenhet a hagyományos dízel üzemanyaghoz képest. A SynFuel kristálytiszta, a vízhez hasonlóan színtelen, és ként nem tartalmaz.

A szabvány dízelmotoroknál minden további nélkül használható, a hagyományos dízelolajjal is problémamentesen keverhető.

Előállítható pl. szénből.

Az eddigi tapasztalatok szerint viszonylag könnyen előállítható szénből, vagy földgázból. Az így nyert magas teljesítőképességű üzemanyag hordónkénti ára jóval alatta maradna a jelenlegi, és a jövőbeni kőolaj áraknak. Mai kalkulált ára ~35 USD.

A találmány nem új, alaposan kipróbált.

Az USA 1928 óta gyárt szintetikus üzemanyagot. A németek a második világháború alatt a repülőgépeik üzemanyagát, és az olajszükségletük 50%-át szintetikus üzemanyagok gyártásával fedezték. Érdemes belegondolni, hogy azóta a kőolaj ára megtöbbszöröződött. A dél-Afrikai Köztársaság 50 éve használatos technológiával manapság is 200 ezer hordó szintetikus üzemanyagot állít elő évente.

A csökkentett károsanyag kibocsátású SynFuel elégetésével villamos áram is előállítható kedvező áron. A technológia felhasználásának másik óriási előnye, hogy a szintetikus üzemanyaggal a hagyományos robbanómotorok és erőművi berendezések változtatás nélkül működtethetők.

A SynFuel készülhet földgázbó, ez a mesterséges dízel üzemanyag amit a Shell és a Volkswagen egy közös flottaszintű ellenőrzés során már sikeresen tesztelt. Nem tartalmaz ként, és aromás szénhidrogéneket, ezért a károsanyag kibocsátás szempontjából óriási lehetőségeket rejt magában. A vezetési tesztek azt mutatták, hogy a kipufogógázban lévő károsanyag tartalom akár 50%-al is csökkenhet a hagyományos dízel üzemanyagokhoz képest.

Az Audi is végzett kísérleteket és a Világgazdasági Fórum Éves Találkozójára már 2007-ben egy premierrel szolgált. Az itt fuvarszolgálatot ellátó autók egy részét SynFuel dízelüzemanyaggal töltötte fel. Méréseik szerint nincsen kéndioxid kibocsátás, a részecskeképződés 35% -al, a szénmonoxid kibocsátás 93% -al, a nitrogénoxidok 9% -al, a széndioxid 5% -al csökken.