Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

 

 

Selespeed - az Alfa Romeo félautomata sebességváltója. Egy elektro-hidraulikus rendszer van egy hagyományos váltóházra szerelve, amit vagy az autó vezetője, vagy a központi vezérlő egység (ECU) segéd vezérlője szabályoz.  Lehetséges kézzel váltani a fokozatokat, de lehet City módba kapcsolva teljes egészében az elektronikára hagyatkozni.

A fel- és leváltást mindenképp elvégzi akkor, mielőtt a motort tiltásig forgatnák, illetve fékezéskor annyi fokozatopt vált, amennyi az azt követp  haladáskor ideális lehet.

 

Sokan keverik az automata váltókkal, illetve szekvenciális váltókkal, amihez valójában semmi köze. Előbbihez azért, mert ez csak egy kétpedállal szerelt, de hagyományos váltóműhöz kiegészítésként használt elektronikus vezérlésű váltó, a másodikhoz poedig azért, mert a fokozatok között lehet kihagyni, nem kell minden egyes fokozatot kapcsolni ahhoz, hogy legalább kerttővel vissza váltson.  (Szekvenciális váltót csak versenyautókban használnak)

A Selespeed a kormányról gombokkal, vagy váltó fülekkel, továbbá a hagyományos kézi váltók helyén egy kis Joystick-kel használható. Alap esetben kézi (manual) üzemmódban indul az autó, indítózáskor a fékpedált noymva kell tartani

 

A Selespeed robotváltó előnyei:

  • olcsóbb, mint egy automata
  • nincs kúszás
  • egyszerű működés
  • motorkímélő, iletve sport üzemmód