Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

 

 

   A fékbetétek különböző anyagok összetételéből születnek. Feladatuk, hogy súrlódással lefékezzék a kerékkel együtt mozgó tárcsát, illetve, hogy meggátolják a kerekek menetirány szerinti elfordulását. A fékbetét lehet köríves kialakítású, ekkor dobféken belüli használatra tervezték, míg az egyenes, lapos felületű fékbetétek a féktárcsák szorításához lettek kialakítva.

A fékbetét a kormányműhöz és a gumiabroncsokhoz hasonlóan kiemelten biztonságtechnikai alkatrész, ezért a fékbetétek azon engedélyköteles alkatrészek körébe tartoznak, amelyek befolyásolják a jármű forgalmi engedélyének érvényességét.

A fékbetétek anyaga, elkészítési módjuk minden gyártónál eltérő, azonban általánosságban megfogalmazható, hogy a fékbetétek dörzsanyaga összeállítható kötőanyagok (pl. gyanta), töltőanyagok (pl. vasoxid), kenőanyagok (pl. grafit) és fémek (pl.acélszövet) ötvözetéből. A dörzsanyagot keveréssel, préseléssel és hőkezeléssel (sütés) állítják elő. Anyagukat tekintve ismerünk fél-fémes, acélmentes, NAO (non-azbeszt), kerámia és szinter-eljárással készült dörzsanyagokat. Fékezéskor, a súrlódás során nagy mennyiségű hő termelődik, különösen nagy sebességről történő megállásnál vagy hosszú lejtmeneteknél, ezért minden fékbetét anyagával szemben fontos alapkövetelmény, hogy magas termikus igénybevételnél se keletkezzenek szilárdsági problémák és ne csökkenjen a fékező erő. 

Jellemző fékbetét összetevők:

 

 steel wool

acélgyapot

 graphite

grafit 

 

 

aluminium oxide 

alumínium oxid

 

kevlar pulp

 kevlár-cellulóz

 

 

 

 nitrile rubber

gumi-nitrát

 

Jellemző fékbetét felépítés:

 

Acél hátlap

Súrlódó anyag

Hővezető lemez

Zajcsökkentő

Kiegészítő szerlvények

 

pad-bp

fékbetét féktárcsához

brake-drum-shoes

fékbetét dobfékhez

 

A fékbetétek behelyezésének iránya:


betet-felirat

A FERODO® fékbetéteken  felirattal jelölik az autó oldalát, ahová szerelhetők a betétek. A nyíl ikon a tárcsa forgásának irányát mutatja.

Left= Bal, Right = Jobb oldal

betet-irany