Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

 

"Fizikusnak az a dolga ..."

Az autógyártók szerint a "Downsizing", azaz a méretcsökkentés felesleges idő- és pénzpazarlás volt, ami zsákutcába vezetett!


A fizikusok tudják, hogy egy azonos tömegű autó mozgatásához ugyanakkora energiára van szükség, ami nem függ attól, hogy kisebb, turbóval feltöltött motorról, vagy nagyobb lökettérfogatú, de azonos teljesítményű szívómotorról legyen szó. Egyedül az Európai Unió politikusai nem tudták ezt, akik nem értették a belsőégésű motorok működését, csak a széndioxid kibocsájtás mértékének csökkentése lebegett a szemük előtt, amikor a különböző károasanyag kibocsájtási normákat meghatározták.


A Mazda volt az egyetlen gyártó, aki a nagy "Downsizing"  rohamban megtartotta a 2.0 illetve 2.2-es benzines / dízel motorjait, mert nem hittek a méretcsökkentés hatásában, inkább a Skyactiv motorcsaládot fejlesztve nagyobb hatásfokú motorokkal rukkolt elő. Mindezt tette akkor, amikor a Ford  a Fiesta-tól a Mondeo-ig mindenbe 1 literes Ecoboost motorokat épített, amikor a Mercedes elzárta a fejlesztési csapot a V8-asai előtt és turbós V6-ra váltott, de felesleges folytatni a sort...

Ford Ecoboost 1.0De ennek most már vége! A Volkswagen az 1.4-es benines motorját is 1.5-re váltja, az "Upsizing" lassan minden gyártónál előtérbe kerül, a sornégyes turbós motorkról képesek visszaváltani akár a nagyobb sorhatosra is.

Legyünk őszinték, a manapság népszerű 1.6-os turbódízelek nem olyan erőteljesek, mint az elődeikként használt 2.0, 2.2-es turbódízelek, amiknél nem lehetett megérezni az emelkedőt, vagy nem kellett visszaváltani előzéskor, mert volt még bennük tartalék. Nagyobb sebességnél, vagy meredekebb emelkedőnél a kisebb turbódízel inkább csak szenved, mintsem hogy kevesebb üzemanyagot égetne el.

C4 Picasso 1.6 HDi


A "Downsizing" teljes mértékben értelmezhetetlen lépés volt a való életben, létrejöttében egyedül a gyártók által kényszeredetten meghamisított fogyasztási értékek játszottak szerepet. Miután a világ ráébredt erre a világméretű csalásra, a gyártóknak már nem áll érdekében továbbiakban méretcsökkentéssel foglalkozni. Talán eljön az az idő, amikor a jelenleginél pontosabb és egyértelműen összevethető mérési eredményeket tudnak felmutatni az autógyártók a vásárlóiknak, hogy mire számítsanak fogyasztában, illetve károsanyag kibocsájtás terén.


Forrás: Car Throttle