Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

 

Az akkumulátor töltő olyan berendezés, készülék, eszköz, amely az elektromos áram tárolására használt akumulátorokat feszültség alá helyezve feltölti.

Többféle változatuk létezik az otthoni felhasználástól a porfesszionálisig - az egyszerűbbek csak feltölteni képesek, anélkül, hogy a töltöttségi szintet folyamatosan ellenőriznék (képtelenek a lemerítésre, csepptöltésre). Az okos elektronikával szerelt professzionáls, vagy félprofesszionális készülékek mindig az akkumulátor töltöttség maximumára képesek tölteni. Az autógyárak professzinális töltőkkel formázzák a gépjárművekbe szánt indító akkumulátorokat.

Szinte minden mondern akkumulátor töltő berendezés képes a töltöttségi szint elérésekor lekapcsolni a töltési folyamatot, azonban csak a professzionális akkutöltő készülékek képesek ciklusukban, vagy időzítve tölteni. A csepptöltéskor igen kis erősségű árammal, a szintet folyamatosan ellenőrizve, az akkumulátor töltő meggátolja az akkumulátor lemerülését.

Minél idősebb, szennyezettebb, korrodáltabb egy savas ólomakkumulátor,  a töltése annál kevésbé sikeres, legyen szó akármilyen nagyszerű töltőberendezésről, egy idő után mrá csaka cseréjükkel lehet a töltöttségi szintet maximalizálni.