Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

 


     Az ablaktörlő szerepe abban áll, hogy biztosítsa az esős, havas, ködös időben is a megfelelő kilátást az utastérből. Az ablaktörlők többféle megoldással készülhetnek, egy azonban közös bennük, hogy az üvegfelületen található vízes tartalmat egy gumiprofil segítségével törlik le valamilyen meghatározott irányban. Az ablaktörlők kedvezőtlen időjárási körülmények között biztosítják a jó kilátást, és ezzel biztonságos vezetést tesznek lehetővé. Az ablaktörlő-lapátokat azonban számos negatív környezeti hatás éri az év során, leginkább télen, amikor a mechanikai kopás a legnagyobb mértékben jelentkezik. Az ablaktörlő-lapátokat ajánlott évente cserélni. A cserét lehetőleg a téli időszak után kell végrehajtani, amikor a szélvédő eljegesedése szabad szemmel észrevehetetlen, ám mégis jelentős sérüléseket okozhat az ablaktörlő-gumik anyagában.

Az elektromos ablaktörlő rendszer már 85 éves. Először 1926­‑ban jelent meg a legelső, állandó törlési sebességgel működő, villanymotorral hajtott modell. A mai korszerű személyautókon elektronikai szenzorok használatával,  számítógépes vezérlés segít időben reagálni az első vízcseppek megjelenésére és az eső intenzitásának megváltozására. 


Hagyományos, karos-lapátos ablaktörlő:
 

Úgy tervezték őket, hogy tökéletesen illeszkedjenek az ívelt kialakítású szélvédőkhöz, így jobb törlési hatásfokot tudnak elérni. Fémvázas, csuklós rendszerű. A gumiprofilt körmök rögzítik a csuklókkal összekapcsolt kengyelekhez. Aero (Flat, Blade) ablaktörlő :
 

A hagyományos, lapátos ablaktörlőket annyiban múlja felül, hogy csekélyebb zajképződés mellett hatékonyabban tisztítja a felületet. E technológia előnye elsősorban a perforált ablaktörlőkar és az integrált szpojlerrel felszerelt ablaktörlőlapát körüli ötletes levegőelvezetésből ered. Az ablaktörlő kar igen merev, és további alkatrészek nélkül is erősen szorítja az ablaktörlő lapátot a szélvédőhöz. Ezen túlmenően olyan a kiképzése, hogy a legmagasabb sebességtartományban is teljesíti az ablaktörlőkkel szemben támasztott mechanikai és aerodinamikai követelményeket. A lapos kialakítás jobb aerodinamikai tulajdonságokat kölcsönöz, ezáltal számottevően csökkenti a menetszél okozta zajokat, törlés közben pedig kevésbé takarja el a kilátást

 
     Az ablaktörlő karok mozgásuk szerint többféleképp kerülhetnek a gépjárműveinkre. A legelterjedtebb  megoldásokat az alábbiakban csoportosítva láthatják:

A ma használatos, legelterjedtebb abalktörlő mechanizmus.További ismert megoldások:
 

Pl. Mercedes-Benz W114, W168, W169;
VW Sharan, Honda Civic,
Citroen Xsara Picasso, Peugeot 307
 

Pl. SEAT Altea, SEAT Leon, SEAT Toledo
 
Pl. Fiat Uno,Citroen AX, Citroen Visa, Lada Oka
 
Pl. Mercedes-Benz W124, W201, W202, W210,
Subaru XT
 
Pl. A legtöbb busz, Mercedes-Benz O305
 
Pl. Kamionok: MAN, Toyota FJ Cruiser,
Régebbi személyautók: Jaguar E-type, MGB,
MG Midget, Austin Healey Sprite
 
Pl. Régi típusú, osztott szélvédős teherautók
 
Pl. Harci járművek
Lapátcsere, gumi csere