Oldalon belüli kereséshez használja a CTRL + F billentyű kombinációt!

 

A 2+4 ütemű motor (2/4 SIGHT) olyan belső égésű motor, amely kétütemű és négyütemű motorként egyaránt üzemelhet.
(A két üzemmód közötti váltás menet közben is lehetséges)


Előnyei :

  • 30%-kal kevesebb üzemanyag-fogyasztás
  • kevesebb CO2 kibocsájtás
  • kisebb méretű és tömegű motor
  • egy dízelmotor gazdaságosságaval egyenértékű
  • a kategória legjobb nyomatékeloszlású motorja

Hátrányai :

  • kompresszor és turbo feltöltő is szükséges
  • bonyolult és drága szelepvezérlés
  • EURO IV emissziós értékek - a 2 ütemű mód miatt
  • költséges a fejlesztése


A fejlesztés során egy 2,1 literes V6-os motor teljesítményét egy 3-4 liter közötti V8-as benzines motor teljesítményszintjéhez igazítják, a jövőben pedig az alsó-középkategóriás autókba 1 literes motorokat szánnak, amik 1,8 - 2  literes motorok kiváltásához lehetnek elegendőek. A fejlesztés 2004-ben indult a brit Ricardo Intézet vezetésével, akik már a 80-as években kísérletezésbe kezdtek a Toyota segédletével, azonban a 2 és 4 ütem alatti szelepvezérlés-váltást nem tudták az akkori technikai ismereteik alapján megoldani. 2 ütem alatt ugyanis a szelepek nem mozoghatnak ugyanazzal a sebességgel, mint amit 4 ütem alatt kell elvégezniük. A 2/4 SIGHT motor 2 ütemű üzemmódjában -a résvezérelt 2 ütemű motorokkal ellentétben- ugyanúgy szelepeket használ, mint a 4 ütemű motorok. Amikor 2 ütemű üzemmódban működik, a szívó- és kipufogóoldali szelpeket egyaránt nyitva tartja, hogy egyszerre áramoljon be az égéstérbe a levegő és ki a kipufogógáz. A szívóoldalon feltöltött levegő túlnyomása segíti, hogy a kipufogógázok ne a szívó oldal felé távozzanak.

 
2/4 SIGHT 2/4 SIGHT
4 ütemű üzemmód 2 ütemű üzemmód

A 2+4 ütemű motor alacsony fordulatszámon, részterhelésnél feltöltős négyütemű motorként viselkedik, de amikor szükség van a motor összes teljesítményére, kétüteművé válik. A kísérleti motor 1000 RPM fordulatszámon 150 Nm / Liter, 2500 RPM fordulaton pedig már 230 Nm / Liter teljesítmény leadására képes, Rotrex kompresszorral és turbofeltöltővel szerelve.

A fejlesztésben részt vállal a DENSO, valamint számos európai Egyetem, valamint 1,9 millió font támogatással az Egyesült Királyság kormánya is. Jelenleg egy -bizonytalan működésű- prototípus létezik, mi közben az autógyártók az emissziós értékek csökkentésére a kis hengerűrtartalmú benzines 4 ütemű motorokat használják, mint legköltséghatékonyabb megoldást.